Kamperen in de kou? Zo doe je dat!

tent in sneeuw (Paulien Hijman)

De verstilde natuur; de rust op de camping; in de ochtend een laagje rijp op je tent en ’s avonds een vuurtje om warm te blijven: steeds meer mensen ontdekken de romantiek van het winterkamperen. Ook de Nivonkampeerterreinen Het Hallse Hull (Hall) en Morgenrood (Oisterwijk) blijven het hele jaar open voor hardcore natuurliefhebbers en rustzoekers.

“Kamperen in de winter is een bijzondere ervaring. Het is dan extra rustig, soms heb je zelfs het hele terrein voor jezelf. De natuur is anders, stiller, maar nog altijd prachtig. Je komt er gegarandeerd tot rust.” weet Marieke Sieslieng, secretaris van Het Hallse Hull. Op drie velden kunnen campers en caravans staan, het Tentenveld is speciaal gereserveerd voor tenten, daar zijn wielen niet welkom. Zij ziet al een paar jaar een stijgende lijn in het aantal aanmeldingen voor een winterkampeerplek.

Ook Judy Lasschuit, aanmeldsecretaris bij Morgenrood in Oisterwijk, merkt dat winterkamperen steeds meer ‘in schwung’ komt: “We hoeven mensen niet echt te lokken, ik krijg ook steeds meer aanvragen voor seizoensplaatsen in de wintermaanden.”

Het huis Morgenrood houdt een toiletgebouw aan de achterzijde van de slaapvleugel open zodat kampeerders daar kunnen douchen en het toilet kunnen gebruiken. Omdat het water op de camping is afgesloten, kunnen gasten in de keuken van het huis afwassen en water tappen. Ook kunnen ze in het huis hun mail ophalen, koffie en thee drinken en de computer gebruiken. Behalve tentkampeerders zijn ook caravans en campers welkom.

Om warm te blijven bij Het Hallse Hull is er de Kapschuur, een overdekte, gezamenlijke slechtweerruimte. Op diverse velden mag een vuurtje gestookt worden in de aanwezige vuurkorven; Morgenrood heeft een kampvuurplaats die erg in trek is. De loosplaats voor chemische toiletten kan er ook in de winter gebruikt worden, net als de loosplaats voor grijs water (van campers). Het sanitairgebouw bij Hallse Hull wordt vorstvrij gehouden; er is een aantal toiletten geopend en het chemisch toilet is beschikbaar. Douchen kan in het aangrenzende ABK-huis.

Koud? Ach. “Met een geschikte uitrusting is de kou zo bedwongen,” zegt Sieslieng. “Bovendien geniet je intens van de natuur. Een kampvuur en een warm drankje onder de sterrenhemel zorgen voor een onvergetelijke kampeerervaring in de winter.”

Dit artikel verscheen eerder op nivon.nl